Anatomia i biomecąnica de la columna

L'anatomia de la columna l'analitzem a partir de la unitat funcional formada per les estructures que componen el funcionalisme de dues vertebres lumbars, destacant els punts on es produeix el moviment i per tant on serà més freqüent lesions estructurals que explicaran els diferents quadres simptomàtics de la columna lumbar. Ressaltant la funció de protecció del teixit neural i participació de la columna en la majoria de moviments o actituds postural dons en ella s'inserten la majoria de cadenes musculars que donen moviment a la resta del cos.
Escola esquena


Un altre punt anatòmic d'interès són les corbes filològiques, diferenciant entre la lordosis lumbar i cervical de la cifosis dorsal, conceptes que cal tenir clars per entendre el benefici de la postura neutre o de la bàscula pèlvica.
Escola esquena


Biomecànica en la flexo-extensió. Els punts de mobilitat i per tant susceptible de lesió es situen en el disc i faceta.
Escola d'esquena


Amb la felxió posem a tensió el disc vertebral facilitant la lesió a diferència de la postura neutre que al mantenir les vèrtebres paral·leles evitem el patiment discal.
Escola esquena

La columna juga un paper important en l'estabilitat de la columna i la seva sobreutilització pot portar a episodis de fatiga que si no els detectem a temps ocasionaran contractures doloroses que faciliten l'inici de la lumbàlgia.

Per evitar la fatiga s'aconsella:

  • Planificar el ritme i la intensitat de la contracció.
  • Intercalar micropauses.
  • Millorar la resistència física.
  • Canvi de postura, estiraments.

Com neutralitzar la fatiga:

  • Aplicació de calor a la zona afectada.
  • Relaxació muscular i postura de repòs.
  • Massatge local.

Consorci Sanitari de l’Anoia · Hospital d’Igualada
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Nou codi tipus   logo xarxa
Data śltima actualització: 16/01/2019