Escola d'esquena

L´any 1958 El Dr. Fahrni, a Canadà va introduir el concepte d´educació i entrenament per evitar recidives de dolor lumbar en els seus malalts. Iniciant el camí del que posteriorment ocuparien les Escoles d´esquena.

L´Escola d´esquena de l´Hospital General d´Igualada es va crear l´any 1999 com una activitat addicional dintre de la cartera de serveis que ofereix la unitat de raquis als pacients diagnosticats de lumbàlgia crònica o aquelles persones que realitzant treballs de risc, en algun moment han patit episodis de lumbàlgia. És un programa teòrico-pràctic multidisciplinari en el que intervenen metges especialistes en cirurgia de la unitat del raquis conjuntament amb el servei de rehabilitació que dirigeix les pràctiques a més de la participació dels servei de Salut Mental que introdueix tècniques d´autocontrol, modulació del dolor i de relaxació. També hi participa el servei de Dietètica i Nutrició que posa de manifest la importància de l´alimentació per minimitzar un dels factors que influeixen directament sobre el pronòstic i evolució del procés com és el sobrepès.

Amb l´ajuda de material didàctic audiovisual intentem que el malalt s´impliqui en el procés terapèutic, que farà millorar el pronòstic i evitarà el nombre d´aguditzacions del seu procés.


El curs busca la implicació del pacient en el seu procés de millora i auto control del seu problema d'esquena ensenyant tot el que el pacient pot fer, mitjançant activitats d´autoavaluació que posen en evidència carències posturals, gestuals, musculars.. que només el propi interessat pot modificar amb la seva col·laboració millorant així la història natural de la seva lumbàlgia.

Durant el curs s´ofereix informació específica sobre l´origen de la patologia lumbar que pateix cada participant i els diversos tractaments que es realitzen aclarint els dubtes i els temors que el pacient té i que no ha gosat preguntar en el dispensari.

 

Els tractaments mèdics i de rehabilitació són útils de forma puntual, sobretot durant les fases seguides del dolor lumbar, però si l´origen del mal d´esquena està en una mala utilització de la columna, el dolor apareixerà amb més freqüència i serà progressivament més incapacitant.
La nostra escola d´esquena es centra en el foment i promoció de l´activitat física i la preconització de la reincorporació, quan el dolor ho permet, a la seva vida socio-laboral. Per aconseguir aquest objectiu es necessari que el pacient tinguin uns coneixements bàsics que li permeti identificar moments de perill de patir una lesió lumbar i poder aplicar actituds defensives que ajudin a evitar el brot agut i la seva reaparició.
En el dolor crònic l´ objectiu de l´escola d´esquena és ensenyar com combatre, viure i funcionar amb el dolor disminuint el nombre de recurrències i evita la invalidesa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consorci Sanitari de l’Anoia · Hospital d’Igualada
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Nou codi tipus   logo xarxa
Data śltima actualització: 13/05/2019